Urid dal Udhaiyam урад дал очищений
Урад Дал Udhaiyam лущений, очищений (без шкірки)
Термін використання: грудень 2026
Далом називається лущений горох або сочевиця, і таку ж назву носить суп, приготований з них. Дал подається як суп, також їм поливають рис. Дав із хлібом може також служити самостійною стравою.
Дал багатий на залізо і вітаміни групи В, крім того, він є основним джерелом білка у ведичній системі харчування. Деякі сорти дала за вмістом білка не поступаються м'ясу, а окремі види навіть перевершують його. Коли дав вживається разом з іншими багатими білком продуктами: злаками, горіхами та молочними продуктами, то засвоюваність білка організмом зростає. Так, наприклад, білок рису засвоюється на 60%, білок дала - на 65%, але при вживанні цих продуктів разом засвоюваність білка зростає до 85%.
В Індії вирощують понад 60 різновидів дала, а в Україні - тільки маш, та й той в Індії вважається кормовим :).
Урад-дал. Зерна невеликі, сірувато-білі, прямокутної форми. Урад-дал вдвічі багатший білком, ніж м'ясо. Його часто застосовують при приготуванні закусок таких як доса або розмелюють на борошно, роблять рідке тісто і дають йому заграти, щоб страва вийшла ніжною і легкою.
Ці боби вирощують також у Середній Азії. Їх використовують там нелущеними. Боби мунг (маш) зеленого кольору, маленькі, завдовжки 3-6 мм. Маш можна придбати також на ринках України та Азії. Маш вариться трохи довше, ніж мунг-дал, але до смак у мунг та урад дал набагато краще!
Як готувати урад-дал
Суп із урад-дала
Урад-дал має солодкий смак, має охолодний ефект, має вологі, важкі властивості.
Він заспокоює вату, і тому чудово підходить для раціону людей вата-конституції. Люди ж з пітта-і капха-конституцією повинні вживати його не частіше 1-2 разів на тиждень. Суп з урад-дала виводить токсини, живить м'язову, кісткову та репродуктивну тканини. Він стимулює лактацію та заряджає енергією все тіло.
Однак суп з урад-дала не підходить при розладах капхи, особливо при ожирінні, а також при розладах пітти.
Ніколи не слід вживати суп з урад-дала з йогуртом, рибними стравами, баклажанами, така комбінація продуктів може призвести до утворення токсинів.
Продукти (на 4 порції)
урал дав: 2 склянки
вода 5 склянок
масло гхі 1 ст. ложка
гірчиця чорна (насіння) 1 ч. ложка
карі (сухе або свіже листя) 4 листи
листя кінзи свіже, нарізане 0.25 склянки
або перець кайєнський 2 щіпки
асафетида 1 щіпка
куркума 0.25 ч. ложки
сіль 0.5 ч. ложки
Спосіб приготування:
Ретельно промийте урад-дал.
Варіть його до м'якості у воді приблизно протягом півгодини, іноді помішуючи.
Розігрійте олію у великій каструлі на середньому вогні. Додайте насіння гірчиці, куміну і листя карі і пасеруйте, поки вони не почнуть потріскувати. Тепер зменшіть вогонь до слабкого та додайте листя кінзи, кайенський перець та асафетиду. Обсмажте до золотаво-коричневого кольору. Влийте зварений урад-дал у спеції, потім додайте куркуму та сіль.
Доведіть до кипіння, зніміть із вогню. Подавайте суп з урад-дала на стіл із рисом та чапаті.