Жовта сочевиця
Жовта сочевиця (Туреччина)
Жовта сочевиця. Корисні властивості.
Жовта сочевиця відрізняється від інших видів сочевиці тим, що швидко розварюється, оскільки вона не має оболонки. Аромат у неї приємний, смак – ніжний, трохи грибний, а зі спеціями вона ще краща; для повної готовності їй достатньо лише 15 хвилин. Тому даний вид сочевиці якнайкраще підходить для пюре, паштетів, рагу, начинок, та й суп з жовтою сочевицею готується дуже швидко. Солять страви із неї незадовго до готовності.
Жовта сочевиця корисна при анемії, проблемах з печінкою, нервових та серцево-судинних захворюваннях, слабкому імунітеті, крихкості кісток та схильності до розвитку онкології.
Вегетаріанці можуть спокійно відмовлятися від м'яса і включати жовту сочевицю до свого раціону, не побоюючись залишити організм без необхідного білка; ті, хто хоче схуднути, можуть успішно влаштовувати собі сочевицькі дієти; вагітні жінки повинні звернути на сочевицю особливу увагу - фолієва кислота життєво необхідна плоду, що росте. Допоможе сочевиця і тим, хто хоче довше зберігати красу та молодість: вона захистить шкіру від хвороб та раннього в'янення, забезпечуючи їй гарне харчування зсередини.
Рецепт. Желтая чечевица по-индийски с овощами и пряностями.
Нам потребуется:
чечевица желтая - 200г
вода - 400 мл
сладкий перец - 1 шт.
имбирь (свежий корень) - 2 см. (средней толщины)
кабачок - 1 шт.
куркума (молотая) - 1/2 ч.л.
паприка сладкая - 1 ч.л.
перец кайенский - 1/4 ч.л.
асафетида - 1/2 ч.л.
тмин (молотый) - 1/4 ч.л.
соль - по вкусу
масло растительное для жарки.
Рецепт приготовления:
Желтую чечевицу хорошо промыть, откинуть на дуршлаг, чтобы стекла вода.
Залить чечевицу водой или бульоном, дать закипеть и снять пену шумовкой. Посолить, уменьшить огонь и варить на слабом огне под крышкой до готовности чечевицы. На это уйдет примерно 20 минут.
Подготовить все специи для блюда. Свежий имбирь очистить, порезать лепестками.
Сладкий перец и кабачок вымыть, обтереть бумажными салфетками и порезать кубиками.
В кастрюле с толстым дном разогреть 2-3 ст.л. растительного масла, добавить асафетиду и имбирь. Прогреть масло, и как только чеснок начнет темнеть, выбросить его вместе с имбирем из масла.
В ароматное масло добавить лук и слегка пассеровать его. Посыпать сладкой паприкой, быстро размешать, не давая паприке пригореть.
Добавить кабачки с перцем и готовить, помешивая, 1-2 минуты. Добавить остальные специи, посолить.
К готовым овощам переложить вареную чечевицу и аккуратно перемешать. Желтая чечевица с овощами по-индийски готова. Приятного аппетита!