Toor Dal TRS
Тур Дал TRS
Термін використання: серпень 2025
Далом називається лущений горох або сочевиця, і таку ж назву носить суп, приготований з них. Дал подається як суп, також їм поливають рис. Дав із хлібом може також служити самостійною стравою.
Дал багатий на залізо і вітаміни групи В, крім того, він є основним джерелом білка у ведичній системі харчування. Деякі сорти дала за вмістом білка не поступаються м'ясу, а окремі види навіть перевершують його. Коли дав вживається разом з іншими багатими білком продуктами: злаками, горіхами та молочними продуктами, то засвоюваність білка організмом зростає. Так, наприклад, білок рису засвоюється на 60%, білок дала - на 65%, але при вживанні цих продуктів разом засвоюваність білка зростає до 85%.
Тур дал. Зерна більші, ніж у чанна дала, блідо - жовті і круглі. Цей давши отримують з плодів бобової рослини, відомої на заході як голубиний горох. Горошини тур далу іноді покриті плівкою олії, якові потрібно змити перед використанням.
ЯК ГОТУВАТИ ДАЛ
Найпростіший спосіб відварити розщеплений дал - це покласти його в широку каструлю товстостінну з зазначеним в рецепті об'ємом води, додати топлене або вершкове масло, свіжий імбир і трішечки куркуми.
Час від часу помішуючи, доведіть воду до кипіння. Потім збавте вогонь, закрийте каструлю щільно прилеглою кришкою і варите на слабкому вогні, поки дав не стане зовсім м'яким, на що знадобиться від 45 хв. до півтора годин. Час варіння буде різним залежно від жорсткості води, сорти дала і терміну його зберігання : старий дав вариться приблизно удвічі довше, ніж дав нового урожаю. Якій консистенції вийде дав, рідкий він буде або густий, залежить від кількості води. Маленькі цілісні зерна урад-дала варяться близько 45 хв.
Рідкі супи з розщепленого дала найшвидше варяться в скороварці під тиском: невелику кількість дала розварюється в скороварці за 20-25 хвилин. Пюре або соус з дала краще готувати в каструлі, оскільки в скороварці зерна прилипатимуть до дна і набиватимуться в клапан для пари.