Кабулі чана TRS. Нут великий
Кабулі чана TRS. Нут великий
Термін зберігання: жовтень 2025
Нут – це одна з найдавніших бобових культур на землі і рослина, яка користується пошаною у багатьох країнах. Без нього важко уявити східні страви (індійську, арабську та ін.), так і середземноморська кулінарія не залишила нут без уваги. На жаль, в нашій країні його використовують не часто, лише досвідчені гурмани знають про численні достоїнства турецького гороху: почасти тому, що нут привозиться до нас з-за кордону, а почасти від того, що серед бобових перше місце в нашому раціоні зайняв звичайний горошок. Хоча в Україні цю культуру вже почали застосовувати у землеробстві, але боби нуту в нашій зоні виростають невеликі. І тільки у великому нуті є багато смаку!
Нут містить:
близько 20% (до 30%) білка. Білка в нуті небагато, менше ніж у інших бобових, але якість самого білка та його легка засвоюваність, а також насиченість найважливішими амінокислотами у нуту найвищі; 50-60% вуглеводів (легкозасвоюваних вуглеводів); до 7% жирів (залежно від сорту цей показник варіюється); близько 12 % вітамінів та мінералів: лізин, холін, вітаміни групи В, у пророщених зернах вітаміни А та С, багато фосфору, калію та магнію, молібдену, марганцю та заліза та ін., фолієва, нікотинова та пантотенова кислоти. У ньому близько 80 мінералів та вітамінів; розчинні та нерозчинні харчові волокна. Розчинні волокна допомагають виводити з організму «шкідливий» холестерин, а нерозчинні волокна – виведенню шкідливих речовин з кишечника.
Цікаві факти про нут:
Батьківщиною нуту є Близький Схід.
Нут – єдиний вид горіхів, який знижує рівень холестерину.
Нут був відомий ще мешканцям Стародавнього Риму. На той час він був основою харчового раціону солдатів.
У Єгипті нут шанували як плоди життя. Саме тому на одній із фресок фараон тримає в руках гілку цього горіха. Згідно з дослідженнями археологів, нут символізував його силу та родючість.
Деякий час у Європі відчувався брак кави. Його замінили турецьким горохом. Так, нут обсмажували, подрібнювали та заварювали окропом. Отриманий напій мав жирну піну і на відміну від кави, зовсім не бадьорив.
У Середземномор'ї турецький горох називали "цицем". Більшість істориків впевнені, що Ціцерон отримав своє ім'я на честь саме цієї культури.
До складу цієї культури входить понад 20 корисних речовин: починаючи вітамінами групи В і закінчуючи незамінною амінокислотою лізином.
Білок, який входить до складу нуту, засвоюється краще за курячий білок. Тому в їжі більшості вегетаріанців дуже багато турецького гороху.
Нут швидко дає почуття ситості. Цією властивістю користувалися гінці Стародавнього Риму, коли доставляли особливо важливе доручення. Вони з'їдали дві жмені нуту і бігли вдвічі швидше протягом 3 годин.
Нут – єдина рослина з бобових здатна розщеплювати жири. Саме тому його включають у всі дієти для схуднення.