Кiноа червона
Кiноа червона
СХОЖІСТЬ І ВІДМІННІСТЬ КРУПИ КІНОА ЧЕРВОНОЇ ВІД БІЛОЇ:
Схожість:
корисні властивості і смак; зерна киноа в сирому вигляді нагадують м'який рис або пшоно, має горіховий присмак, по запаху трохи нагадують кунжут;
вважається рослинним продуктом, що відрізняється природною чистотою. На світовому рівні заборонені досліди з генетикою зерна киноа. Навіть для захисту від комах і збільшення врожайності.
Відмінність:
червона кіноа менше розварюється, зберігає форму і колір, має привабливіший екзотичний вигляд. Зерна трохи більше і кращої якості;
при вивченні потенційного харчового зерна для функціональних продуктів, ученими названо червоне кіноа у ряді "натуральної харчової сировини з бажаними властивостями": червона квасоля, бурий рис, морква, базилік, орегано, каррі, білі гриби, кріп, лавровий лист.
Червона крупа кіноа тримає високий показник за вмістом вітамінів і рослинних жирів (особливо лецитинової кислоти). Зерна крупи містять також клітковину, фолієву кислоту, мінерали (залізо, мідь, кальцій, магній, кальцій та ін.)
Гликемичний індекс киноа - від 35 до 50 (залежно від сорту), а борошна кіноа - 40.
Гликемичний індекс - це швидкість, з якою вуглеводи, що містяться в продуктах харчування, засвоюються повністю організмом. Існуюча шкала ГІ містить 100 одиниць: від мінімуму - 0, до максимуму - 100. Більшість дієт складаються з продуктів з низьким ГІ.
Функціональний продукт харчування, що задовольняє фізіологічні потреби організму в енергії і корисних харчових речовинах. Корисні властивості поширюються на увесь організм: від внутрішніх органів - до кісток.
Загальнозміцнюючі властивості чинять позитивну дію на нервову систему.
Крупа включена у багатьох країнах в раціон харчування хворих цукровим діабетом і гіпертонією.
Корисна сердечникам.
Виводить шлаки і токсини.
Запобігає ожирінню.
Не містить глютену, не викликає хронічні харчові алергії.
Багата якісним протеїном. Замінює м'ясо і молоко вегетаріанцям.
Захищає імунну систему, сприяє зростанню м'язів.
Містить низький гликемический індекс. Контролює вміст цукру в крові, продляет почуття насичення їжею.
Високий вміст мікроелементів перевершує показники пшениці і гречаної крупи. Киноа особливо корисна чоловікам.
Багата антиоксидантами. Перешкоджає поширенню ракових клітин.
Має корисний профіль жирів (рослинні жири омега- 3 : 300 мг/100 г сухої крупи), на порядок що перевершує інші злакові.
Рослинне джерело амінокислот біологічно порівнянне з м'ясом, молоком і яйцями.
Використовується в лікуванні депресії, стресів, безсоння і детоксикації.
Є мозковим стимулятором.
Виробляє гормони зростання, необхідні дітям і підліткам.
Постійне вживання крупи кіноа зміцнює кістки, позбавляє від артриту. Корисна людям літнього віку.
Кіноа легко варити, використати в приготуванні численних і різноманітних блюд. Крупа кіноа смачна і універсальна, добре засвоюється.