Кіноа біла
Кіноа біла
"Золоте зерно" - так називали стародавні інки кіноа та вважали цю культуру священною.
Ця крупа без глютена, тому її часто призначають алергікам - людям, які не переносять його.
Ще користь кіноа проявляється для хворих на діабет, гіпертонію та серцеві захворювання. Наявність у ній такої речовини як триптофан дозволяє організму виробляти гормон радості - серотонін. А фітинова кислота зменшує рівень холестерину в крові та є профілактикою онкологічних захворювань.
Як готувати кіноа?
Кіно готувати нескладно. Пропорції: 1 чашка крупи та 2,5 чашки води. Це маленьке насіння готують у воді – найчастіше варять. При варінні крупа сильно набухає за рахунок своєї волокнистої структури. У каструлю з кіно наливають холодної води і варять на маленькому вогні хвилин 15 (поки вона стане м'якою). Додати олію гхі або вершкове масло 1 ст. ложки.
Правильне приготування кіноа, полягає в трьох правилах: ретельно промити, не переварити і добре розмішати готовий продукт.
До речі, для послідовників ведичної культури можна відзначити, що кіно можна використовувати в екадаші. :)